Reset Windows Administrator Password

Niet direct aan backup gerelateerd, maar wel erg handig: Offline NT Password & Registry Editor.
Met dit superhandige programaatje is het mogelijk om het windows administrator wachtwoord te wijzigen. Ik heb hier bijvoorbeeld op mijn werk geen administrator rechten op mijn pc, maar ik moest dringend een programma installeren. Nu kon ik daarvoor wel een verzoek indienen bij de helpdesk, maar dit ging echt veel te lang duren.

Na enig zoekwerk op Google kwam ik op http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd/ terecht. Hier heb ik de installatiefiles gedownload en met behulp van het meegeleverde .bat bestand een floppy image gemaakt. Bij het opstarten moet je de floppy in de drive steken zodat hiervan geboot wordt. Er zal dan een zeer compacte versie van Linux worden opgestart en na een tijdje verschijnt een menu waarin de meest voor de hand liggende opties standaard al geselecteerd zijn. Je hoeft dus eigenlijk alleen maar een paar keer op enter te drukken om het wachtwoord te wissen.

Om administrator toegang te krijgen kun je het beste het administrator wachtwoord wissen met * in plaats van een nieuw wachtwoord te maken (bij mij werkte dit in ieder geval niet). Je kunt dan later altijd nog een nieuw administrator wachtwoord instellen na het inloggen.

Nadat je alle wijzigingen hebt opgeslagen dien je de computer opnieuw op te starten en zal de diskchecker automatisch worden gestart. Nu is het slechts een kwestie van dit proces te laten lopen en in te loggen met de gebruikersnaam 'Administrator', het password veld kun je leeg laten. Let op dat wanneer je normaal gesproken op een Windows domain inlogt, je dit moet wijzigen naar 'Local Computer'.

Ook voor thuisgebruikers is dit heel handig, indien je het administrator wachtwoord bent kwijtgeraakt hoef je niet meer Windows opnieuw op je pc te installeren!

Let op!
Indien je geen administrator rechten hebt op je werk-pc, is dit meestal gedaan uit veiligheids-oogpunt. Veel systeembeheerders zullen het niet op prijs stellen indien je deze beveiliging omzeilt!
Het gebruik van dit programma is geheel voor eigen risico, ik kan niet instaan voor eventuele problemen veroorzaakt door de Offline NT Password & Registry Editor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuwsberichten van Backup Startpagina