Het maken van online backups: een praktijkverslag

Op dit weblog heb ik al meerdere malen geschreven over Mozy, de gratis online backup dienst. Over het algemeen ben ik zeer tevreden over het gebruik van een online backup dienst voor het backuppen van mijn belangrijke bestanden.

Het maken van de backup
Dankzij de extra ruimte die ik ontvang via referrals, heb ik nu al gratis de beschikking over 7,5 gigabyte backup ruimte. Hierbij moet ik echter een belangrijke kanttekening plaatsen: 7,5 gigabyte klinkt heel mooi, maar is wel erg veel om over een ADSL lijn te backuppen.
Op dit moment heb ik 3,4 gigabyte in gebruik en dankzij compressie hoefde bij de eerste backup slechts ongeveer 2 gigabyte te worden verstuurd naar Mozy. Toch duurde de eerste backup maar liefst 34 uur! Met een snellere ADSL upload kan deze tijd gereduceerd worden, maar de eerste backup zal vrijwel altijd een hele werkdag duren.

Vervolg backups
Gelukkig duurt het backuppen van de bestanden alleen de eerste keer zo lang. Na de initiële backup hoeven vervolgens alleen de nieuwe en gewijzigde bestanden geupload te worden. Dit werkt uitstekend, geheel automatisch worden op de achtergrond de backups uitgevoerd en geupload, een proces dat enkele minuten in beslag duurt.

Het restore proces
Het restoren (terugplaatsen) van bestanden verloopt geheel via de browser. De Mozy client software komt hier verder niet aan te pas. Na het selecteren van de datum van de backup (meestal is dit gewoon de meest recente) wordt een .zip file klaargezet om te downloaden. Ook bij de restore procedure is de snelheid van de breedband internet verbinding zeer belangrijk. Hoewel ik het (gelukkig) nooit heb hoeven doen, zal het downloaden van mijn 3,4 Gigabyte grote backup behoorlijk lang duren!

Externe USB harde schijf altijd handig
Omdat ik regelmatig mijn Windows installatie verschoon door een Norton Ghost backup terug te plaatsen, zorg ik altijd dat ik vóór een herinstallatie mijn bestanden op mijn externe USB schijf bewaar. Hiermee bespaar ik veel tijd en hoef ik niet de backup vanaf het internet te downloaden.

Conclusie
Al met al ben ik heel tevreden over de betrouwbaarheid en het gebruiksgemak van Mozy. Na de eerste keer instellen en het maken van de eerste backup heb je er geen omkijken meer naar. Toch bewaar ik graag mijn backups ook nog op een externe harde schijf. Vooral bij geplande herinstallaties bespaart dit veel tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuwsberichten van Backup Startpagina