Backup-Connect online backup review

In een eerdere post over online backup oplossingen gaf ik al aan dat ik graag de producten van online backup aanbieders zou willen testen. Dankzij een allervriendelijkst mailje van Hilco de Roo van Backup-Connect volgt hier de eerste review.

Website
Naast het technisch goed functioneren van de backup dienst is voor aanbieders van online backup het klantenvertrouwen extreem belangrijk. Backups worden immers alleen gemaakt van echt belangrijke informatie en die wil je niet zomaar met een ieder delen. Hierbij is de website van de aanbieder een belangrijke factor. Gelukkig maakt de website van Backup-Connect een degelijke indruk. De navigatie is helder en alle benodigde informatie is eenvoudig te vinden. Het is duidelijk dat veel energie is gestoken in het creëren van een goede en overzichtelijke website.

Ook indien u werkt op een computer waar de Online Backup Manager software niet is geïnstalleerd is het mogelijk om uw opgeslagen backup tot op bestandsniveau te bekijken en wijzigingen aan te maken in de instellingen. Een pluspunt hierbij is dat dit online bedieningspaneel ook prima werkt met de Firefox webbrowser.

Installatie van de software
Voordat de installatie kan beginnen dient de benodigde software van de website van Backup-Connect te worden gedownload. Aangezien alle gebruikers van de online backup dienst over een breedbandverbinding zullen beschikken zal het bestand van 40 megabyte binnen enkele minuten gedownload zijn.

Zoals ik in mijn eerdere post al schreef, maken veel aanbieders gebruik van de Ahsay Offsite Backup Server. Ook Backup Connect maakt gebruik van de op Java gebaseerde Online Backup Manager software welke prima voldoet en in maar liefst 10 talen kan worden geïnstalleerd (uiteraard ook in het Nederlands). Een klein slordigheidje is dat niet alle schermen tijdens het installatieproces naar het Nederlands zijn vertaald.
Het grote voordeel van het feit dat de Online Backup Manager software gebruik maakt van Java is dat de software op vrijwel alle besturingssystemen is te installeren.
Tijdens het installatieproces wordt aangegeven dat de benodigde schijfruimte na installatie maar liefst 100 megabyte bedraagt. Uiteraard hebben de meeste moderne pc's hier geen enkele moeite mee, maar ik vraag me af waarom een backup programma zo groot dient te zijn. Volgens Backup-Connect komt dit overigens doordat de Backup-Connect Online Backup Manager zeer veel intelligentie heeft, zoals een incremental backup (alleen nieuwe bestanden worden verstuurd) en een in-file delta backup (alleen de verschillen in de gewijzigde bestanden worden verstuurd). De vorige generatie online backup programma's zijn vaak opgewaardeerde simpele FTP programma's, die minder ruimte in beslag nemen.

Nadat de software is geïnstalleerd wordt automatisch een wizzard opgestart waarmee de Backup Manager kan worden ingesteld.
Hierbij dient de gebruikersnaam en wachtwoord te worden ingevoerd en voor een encryptiemethode te worden gekozen.

Instellen backup schema
Voordat begonnen kan worden met het maken van de backup is het nodig om de te bewaren bestanden te selecteren en de backup frequentie in te stellen. Na installatie is al een backup-reeks aangemaakt (BackupSet-0), welke vervolgens dient te worden aangepast.

Het is zeer eenvoudig om de Internet Explorer favorieten, de bestanden op de desktop en de bestanden in de 'Mijn documenten' folders te selecteren. Het is altijd aan te raden om al uw documenten op te slaan in de 'Mijn documenten' folder en niet in bijvoorbeeld 'c:/Word teksten/' zoals velen dat doen.
Indien u de Firefox web browser gebruikt dient u overigens apart uw favorieten te selecteren.

Een zeer handige optie is dat u bestanden op de backup server kunt bewaren ook nadat u deze al dan niet per ongeluk heeft verwijderd. In de Backup Manager software kunt u de maximale termijn voor het bewaren van deze verwijderde bestanden instellen, dit kan in aantal dagen (tot 365) of in een aantal versies.

De grote hoeveelheid opties kan voor minder ervaren computergebruikers nogal overweldigend overkomen. Er worden veel technische aan backup gerelateerde termen gebruikt die niet voor alle gebruikers bekend zullen zijn. Systeembeheerders zullen hier overigens waarschijnlijk geen enkel probleem mee hebben, maar in een volgende versie van de software zou een optie om te wisselen tussen een simpele en uitgebreide interface een welkome aanvulling zijn.

Backups
Nadat u de Backup Manager software heeft ingesteld kunt u handmatig een eerste backup maken door op de knop 'Backup starten' te klikken.
Automatische backups hebben verder geen enkele aandacht nodig, het enige wat u merkt indien een backup wordt gemaakt is dat het OBM icoontje in uw taakbalk verandert. De backup wordt vervolgens opgeslagen in het datacenter van KPN, onderdeel van de Amsterdam Internet Exchange.

Restore
Het herstellen van bestanden gaat kinderlijk eenvoudig. Het is slechts een kwestie van twee muisklikken en uw bestanden worden netjes teruggeplaatst. De snelheid van het herstelproces is (uiteraard) sterk afhankelijk van uw internet verbinding, het gebruik van een snelle ADSL lijn is dan ook aan te raden. Het is overigens ook mogelijk een locale kopie te hebben van de backup. Bij een defecte harde schijf of per ongeluk verwijderd bestand kan deze dan in enkele seconden worden teruggehaald.

Kosten
Backup-Connect richt zich vooral op de MKB markt, dit is te merken aan het feit dat het instap abonnement maar liefst 20 gigabyte aan opslagruimte biedt. Het meest uitgebreide abonnement wordt geleverd met een opslagcapaciteit van maar liefst 250 gigabyte (maatwerk oplossingen tot maximaal 1 TB behoren overigens ook tot de mogelijkheden). Het instap abonnement kost 35 euro per maand, wat een prima prijs/kwaliteitsverhouding oplevert. Bedrijven die voor het ruime 250 gigabyte abonnement kiezen dienen hiervoor 300 euro per maand te betalen. Gezien de kosten is een online backup oplossing (nog) niet echt geschikt voor thuisgebruikers. Hiervoor zijn overigens prima alternatieven te vinden zoals ik al eerder heb geschreven.

Conclusie
De markt voor online backup groeit op dit moment zeer sterk. Gezien het feit dat het opzetten van een dergelijke dienst dankzij de kant en klare server en client software niet extreem moeilijk is werpen vele partijen zich op deze markt. Het is hierdoor moeilijk het kaf van het koren te scheiden.
Hoewel ook Backup-Connect gebruik maakt van een generieke software oplossing is duidelijk enorm veel werk gestoken in de website en is ook de communicatie prima in orde. Tijdens mijn (korte) testperiode heb ik geen problemen ondervonden met de stabiliteit van de servers.
Een belangrijk verschil met veel andere aanbieders is dat Backup-Connect gebruik maakt van een eigen opslag en systemen. Hierdoor is het hele proces van begin tot eind in eigen handen. Backup-Connect geeft garanties over de kwaliteit in een SLA en in noodgevallen kan de data per motorcoureur snel naar de klant worden gestuurd. Dit zijn zaken die bij een leveranciers die gebruik maken van ingekochte opslag in het buitenland uiteraard niet mogelijk zijn.

Al met al heb ik een zeer positieve indruk van Backup-Connect, het is een betrouwbaar bedrijf waar ik met een gerust hart mijn data veilig op kan bergen. Aangezien ik niet geheel tevreden ben over de gebruiksvriendelijkheid van de client software geef ik niet de volle vijf sterren, maar vier sterren is ook een zeer goed resultaat.

Website: www.backup-connect.nl

Rating:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuwsberichten van Backup Startpagina